Tres sectors articulen la història econòmica de l’Empordà: El suro, la pesca i la ceràmica. Els Recorrem tot gaudint de paisatges excepcionals

El suro ha estat la base de l’activitat econòmica de bona part de l’Empordà fins a l’entrada del turisme, a mitjan segle xx, i encara avui s’hi mantenen indústries que fabriquen taps, paper, roba i aglomerat de suro. A més, els boscos surers són un dels paisatges mediterranis més apreciats, i la seva gestió forestal, un clar exemple d’indústria sostenible.

Text César Barba,  periodista especialitzat en natura i viatges
Fotos Museu del Suro
Data: Maig de 2016

Una bona manera de conèixer aquest patrimoni cultural i natural empordanès és visitant el Museu del Suro de Palafrugell, una manera entretinguda d’endinsar-se en un món que transcendeix el concepte d’indústria per abastar un univers relacionat amb els sistemes ecològics i les pautes culturals i socials. Ubicat a l’antiga fàbrica surera de Can Mario, el museu permet descobrir tot el sistema socioeconòmic lligat a l’extracció, transformació i comercialització del suro per mitjà dels més de 3.500 objectes que formen una col·lecció tecnològica, etnogràfica, històrica i artística certament única. Si en el seu moment Can Mario va esdevenir el símbol de la potència del sector surer català, ara és la millor manera de conèixer tots els misteris de la producció surera, des de l’entorn ecològic i la pela del suro fins a la producció de taps. Especialment interessant és la pel·lícula dels anys vint del segle passat, fidel testimoni de l’impacte d’aquesta indústria a la vila de Palafrugell.

D’altra banda, el Centre d’Interpretació del Dipòsit d’Aigua de Can Mario, situat al dipòsit modernista de l’antiga fàbrica, permet descobrir la història d’aquest element emblemàtic i accedir a la seva terrassa, a 35 metres d’alçària, amb una panoràmica privilegiada. Si es visita la zona a l’estiu, cal consultar la programació del museu. Ofereix activitats de lleure i descoberta, tallers familiars i exposicions. No ens podem perdre les ocasions que es proposen per veure l’activitat, sovint amagada, de la pela del suro: durant la Festa de la Pela, que s’organitza bianualment a Llofriu el dissabte anterior a Sant Joan, o les demostracions que es fan durant el mes de juliol i agost a Calella de Palafrugell.

EL MUSEU DEL SURO DE PALAFRUGELL

El 20 de juliol de 1991 s’inauguraren els primers espais d’exposició permanent del Museu del Suro. Un museu monogràfic sobre el suro era una idea d’interès entre l’empresariat surer que es començà a gestar a la dècada de 1980 i que l’ajuntament va fer seva. Va iniciar les tasques per a la creació de la col·lecció a partir de la recerca i la recollida de material a tot el territori surer català. El museu municipal creat el 1972, es transformava així en una institució amb vocació nacional. Amb la feina feta i la relació que s’havia establert amb el mNACTEC, el 3 de juny de 1998 es va resoldre, a proposta de la Junta de Museus, la declaració del Museu del Suro com a Museu secció del Museu de la Ciència de la Tècnica de Catalunya. Josep Espadalé, director del Museu del Suro.

UN MIRADOR AMB HISTÒRIA

Entre les activitats complementàries que s’ofereixen des del Museu del Suro, val la pena visitar el conjunt monumental de Sant Sebastià de la Guarda. Situat a Llafranc, al cim d’uns penya-segats que ens ofereixen una de les millors panoràmiques de la Costa Brava, aquest conjunt cultural és el testimoni de l’ocupació del territori des de fa, pel cap baix, 2.600 anys. S’hi poden visitar una torre de guaita de l’any 1445 que vigilava la costa de les invasions corsàries i pirates, freqüents als segles XV i XVI; un poblat ibèric ocupat entre els segles VI i I aC; l’ermita del segle xviii, antic lloc de peregrinacions i ofrenes, com demostren els exvots que resten a l’absis; l’antiga hostatgeria, convertida avui en un hotel, i, és clar, el far de Sant Sebastià, que amb gairebé 160 anys continua essent el més potent de tot el litoral català, amb un abast de 32 milles (uns 50 quilòmetres), a més de ser una de les construccions emblemàtiques de la Costa Brava.

Des de Llafranc un curt passeig ens portarà a la costa de Palamós per conèixer com el treball de l’home a la mar pot esdevenir una original descoberta als ulls del
visitant. El Museu de la Pesca disposa d’un programa pedagògic per a la descoberta de les tradicions, dels sabers i de les habilitats dels pescadors; proposa visites guiades a la subhasta del peix amb l’acompanyament d’un guia que n’explica el funcionament, i un grapat d’activitats complementàries, com el show cooking, una demostració i degustació de cuina marinera, elaborada amb peix de la llotja de Palamós, que permet gaudir dels sabors més característics del territori empordanès.

Des del passeig marítim podem accedir al paisatge més genuí de la Costa Brava a través del camí de ronda, que arriba fins a Calella travessant cales solitàries i vestigis del passat, com el poblat ibèric de la Punta del Castell.

Des de Palamós posem rumb a l’interior per endinsar-nos de ple en les Gavarres, el país de les suredes, un massís de formes arrodonides que Josep Pla va definir com a “elefantíaques”. Anirem a la recerca del Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà, i de l’antiquíssim ofici de donar forma a l’argila. Situat a l’edifici d’una de les fàbriques de revestiments ceràmics més antigues de la Bisbal, força dels seus elements característics, com ara les basses de colar la terra, les xemeneies o els forns, han quedat integrats dins el museu, conformant així un dels edificis d’arqueologia industrial més singular del país. El museu abasta tot el procés lligat a l’extracció, transformació i comercialització de la ceràmica, plenament actual. En l’exposició destaquen les col·leccions de rajoleria, terrissa, ceràmica de revestiment i ceràmica decorada, així com l’acurada explicació dels processos d’elaboració artesanals i industrials de la ceràmica.

Qui vulgui aprofitar la visita per conèixer millor el paisatge de les Gavarres pot fer la ruta a peu que surt de la Bisbal i puja fins al puig d’Arques, un dels cims més alts del massís (532 metres), seguint el recorregut del PR-C 103. La ruta s’endinsa per la frondosa vegetació de brucs i alzines sureres i en arribar al puig ofereix unes de les millors vistes panoràmiques de la comarca.

Dades pràctiques

Museu del Suro
Placeta del Museu del Suro, s/n. Palafrugell. Tel. 972 307 825.
Del 15 de juny al 15 de setembre. De dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h.
Diumenge, de 10 a 14 h. De l’1 al 14 de juny i del 16 al 30 de setembre.
De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenge, de 10 a 14 h h Resta de l’any.
De dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
Dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h.
Entrada general: 3 €.

Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda
Tel. 972 307 825.
De l’1 de maig al 15 de juny. De dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h.
Diumenge, de 10 a 14 h. h Del 16 de juny al 15 de setembre.
De dilluns a diumenge, de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h.
Del 16 de setembre al 12 d’octubre. De dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h.
Diumenge de 10 a 14 h.
Entrada: 1 €.

Museu de la Pesca
Edifici del Tinglado. Port de Palamós. Moll pesquer, s/n. Palamós. Tel. 972 600 424.
Del 15 de juny al 15 de setembre. Obert a diari de 10 a 21 h.
Del 16 de setembre al 14 de juny. De dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 15 a 19 h.
Diumenges i festius, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.
Entrada general: 5 €.

Terracotta Museu
C/Sis d’Octubre, 99. La Bisbal d’Empordà. Tel. 972 642 067.
Consulteu horaris al web. Entrada general: 4 €.