La col·lecció de tractors de Castellbisbal, amb un centenar de vehicles, ens posa a l’abast més d’un sigle d’història relacionada amb la mecanització agrícola

Text Redacció | Fotos Marc Bosch
Data: Maig de 2016

Guthelfer, International Harvester Co, Massey Harris, Eagle h-40, American Abell, Case, John Deere… Poca gent sabria relacionar tots aquests noms amb alguna matèria concreta. En canvi, per a Joan Bosch, tots ells són molt significatius: són algunes de les marques dels tractors d’ahir i d’avui que aquest castellbisbalenc, amb l’ajuda del seu fill Marc, ha anat cercant arreu d’Europa, per pura afició, i els ha anat recollint per formar una col·lecció insòlita.

Amb ganes de donar a conèixer tots aquests vehicles peculiars, així com el complex món que els envolta, la família va crear l’any 2009 la Fundació del Museu del Tractor d’Època de Castellbisbal, una entitat sense ànim de lucre creada amb l’objectiu de promocionar i divulgar la història de la maquinària agrària. Uns mesos més tard, la fundació va obrir les portes del Museu del Tractor d’Època, un gran espai als afores de la població vallesenca que posa a l’abast del visitant més d’un segle d’història relacionada amb la mecanització agrícola, amb més d’un centenar de tractors de diferents èpoques i models, procedents, majoritàriament, de França, Alemanya, els Estats Units i fins i tot d’Austràlia.

UNA AFICIÓ PECULIAR

Procedent d’una família de pagesos, Joan Bosch ha viscut sempre immers en el món del camp. Ell mateix hi treballava, quan era jove, i a la masia guardava amb cura les eines i la maquinària que emprava, fins i tot quan ja queien en desús. Sempre li ha agradat dedicar el seu temps lliure a reparar motors i màquines que a altres pagesos ja els semblaven obsolets. Quan va saber que en molts llocs d’Europa hi ha qui col·lecciona tractors, en Joan va pujar al carro de l’afició. I aquelles màquines inicialment utilitàries es van convertir en elements de desig. Cada nou contacte, cada troballa, cada viatge per veure una màquina, i sobretot, cada vegada que sent, per primer cop, el so i el tremolor d’un vell motor en funcionament, és per a en Joan una nova il·lusió feta realitat. Aleshores, no dubta a adquirir la peça i portar-la a Castellbisbal, on passa a engrossir el fons del museu. El criteri més important per exposar un tractor, a banda de l’interès històric i tècnic, és que ha de funcionar, i si cal, ell mateix, amb l’ajuda d’en Marc, s’encarrega de reparar-lo. De fet, la seva masia és plena de maquinària en procés de reparació, una tasca àrdua que sovint demana molt de temps, ja que sol ser difícil trobar peces de recanvi.

Actualment, els 2.000 metres quadrats de l’exposició els queden curts per exposar tots els tractors i la maquinària que hi ha a la masia fent cua perquè sigui restaurada i reparada. És per això que s’ha aprovat un projecte per crear un recinte molt més gran, en uns terrenys propers a la seu actual. Però, ara per ara, els seguirem trobant en aquesta nau industrial a les portes del poble. Entre les peces més antigues de la col·lecció hi ha un tractor canadenc de 1898 que pesa prop de 16 tones i funciona amb vapor. També criden l’atenció els models que anaven sense pneumàtics. I, al costat, trobarem algunes de les màquines que per a en Joan són les més entranyables, perquè són les que ell mateix utilitzava al camp en la seva joventut, com un petit tractor de color butà de la marca Guthelfer, procedent d’Alemanya, dels anys seixanta del segle passat.

A TOTA MÀQUINA

Una de les grans satisfaccions de la família que impulsa el Museu del Tractor és veure les màquines en marxa. Per això els tractors del museu participen en les activitats organitzades per l’Associació Amics del Tractor d’Època de Bages: Sortides i  exhibicions de tractors i participació en fires, festes i aplecs on podem veure aquests vehicles tan particulars en funcionament. Organitzen, fins i tot, un campionat de llaurada sensacional.

Museu del Tractor d’Època
C. Comunicacions, 8. 08755 Castellbisbal
Tel. 648 145 686 • info@museudeltractordepoca.com
Dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h. Entrada general: 6 €.
Visites concertades per a grups (mínim 10 persones): 5 €.
Menors de 10 anys: entrada gratuïta.