El museu de l’empresa recorre el pas dels traginers als autocars.

Text: Redacció Eix
Fotos: Sagalés
Data., Desembre de 2019

La feina dels traginers i dels transportistes de mercaderies i de persones és una de les més antigues que es coneix a Catalunya. L’empresa Sagalés té la particularitat d’haver-la conservat—incorporant, per descomptat, tots els avenços necessaris per optimitzar-la— des de mitjan segle XVII i fins a l’actualitat.

Així, els primers antecedents de l’activitat econòmica de Sagalés daten de l’any 1641, quan Josep Sagalés va començar a treballar com a paraire (compra i preparació de la llana) i a traginar altres productes, sobretot queviures, entre els mercats dels pobles del Vallès, amb carros tirats per cavalls. Amb el temps va veure que hi havia una oportunitat en el trasllat de gel des dels pous dels boscos de Moià fins als hotels de Barcelona, una activitat que va sumar a la de traginer de queviures, productes manufacturats i en definitiva tota mena de mercaderies.

En paral·lel, la gent dels pobles va aprofitar per fer-los encàrrecs de tota mena i, dels carros i tartanes, Sagalés va passar a les diligències. Un pas previ al transport de persones, el servei que la gent va començar a demanar quan va sorgir la inquietud d’anar ells mateixos als mercats de la capital.

Allà on les diligències de Sagalés feien parada per al ben merescut descans dels cavalls, van sorgir posades, i per tant l’empresa donava lloc a petits negocis per a la gent local. El segle XIX va estar marcat per la incorporació dels primers vehicles de motor, fet que va originar els serveis regulars i va facilitar en gran manera la difusió del transport.

Durant la Guerra Civil l’empresa, que comptava amb 48 vehicles, va ser col·lectivitzada. Amb ells molts republicans van poder fugir a França. Un cop acabat el conflicte, la família va reprendre el negoci recollint les restes dels autobusos que havien quedat a Portbou i el sud de França. La companyia va créixer amb l’absorció d’altres petites empreses de transport existents al Vallès i, a partir d’aquí, a bona part de Catalunya.

A Caldes de Montbui podem visitar la mostra de vehicles Sagalés, que pretén fer difusió de la història del transport públic col·lectiu entre el 1850 i el 1920, uns anys que es caracteritzen pel pas del transport amb tracció animal a la tracció per mitjà del motor tèrmic. Un patrimoni clàssic que repassa anys i anys de transport de persones al nostre país.

L’exposició

La mostra de vehicles Sagalés, a Caldes de Montbui, allotja autobusos i carruatges que servien per fer el transport de viatgers i turistes entre els anys 1850 i 1920. S’hi poden veure vehicles de diferents marques, com Ford, Peugeot, Hispano Suiza o Chevrolet.


Més informació:

Exposició de vehicles clàssics Sagalés
Av. Pi i Margall, 107, Caldes de Montbui.
Tel. 902 130 014
expo@sagales.com
Obert de 10 a 13 h. Visites només amb cita prèvia.
Consulteu la disponibilitat per a grups.