La comarca de l’Anoia té una llarga tradició industrial centrada a la capital, Igualada, així com a la vall del riu Anoia. Destaquen la indústria tèxtil, la del cuir i la paperera

Text César Barba, periodista especialitzat en viatges
Fotos César Barba, Museu de la Pell d’Igualada i Museu Molí Paperer de Capellades
Data: Novembre de 2018

Començarem el recorregut a Capellades, que juntament amb altres poblacions de l’entorn van constituir, entre els segles XVIII i XIX, un dels centres paperers més importants de l’Estat espanyol, que abastien gran part d’aquest mercat, d’Amèrica del sud i les Filipines. A Capellades hi ha una bassa, una surgència d’aigua natural d’on antigament brollava un cabal d’uns 12 milions de litres diaris, un volum que proporcionava l’energia necessària per al funcionament dels 16 molins paperers que treballaven a la zona.

En un d’aquests, anomenat Molí de la Vila, està situat el Museu Molí Paperer de Capellades, que compta amb un fons patrimonial format principalment per eines, maquinària, caràtules i tampons de fusta i papers del segle XIV al XX. Però, a més de la conservació del patrimoni paperer, el museu és una entitat viva que treballa per la recuperació del paisatge arqueològic industrial, fa tallers de fabricació del paper i manté una producció artesanal del paper fet a mà, seguint tots els passos del procés productiu tradicional, amb el qual es pretén assegurar la preservació d’una manufactura fermament arrelada al país.

Museu de la Pell d’Igualada

Riquesa arquelògica

Aprofitarem el pas per aquesta vila per visitar el Parc Prehistòric de Capellades, situat a una gran cinglera que constitueix la façana de la població sobre el riu Anoia, amb un alt valor geològic, paisatgístic i especialment arqueològic, per la presència d’una vintena de jaciments de diverses èpoques. La part que es visita és l’espai de l’Abric Romaní, un jaciment que ha permès reconstruir el modus vivendi dels neandertals i documentar aspectes fins ara desconeguts d’aquesta espècie.

Molt a prop de Capellades, en direcció cap a Igualada per la carretera C-244, farem una parada a la Pobla de Claramunt per visitar-ne el castell. Situat en un turó de la serra de la Guàrdia, el castell de Claramunt conserva la fesomia de fortalesa i sentinella de la conca d’Òdena. Val la pena fer la visita a l’interior per veure les restes de l’església de Santa Maria, de finals del segle X, la gran plaça delimitada per la muralla medieval i el recinte sobirà amb la torre de l’homenatge. És el castell més ben conservat de l’Anoia i un dels més evocadors de Catalunya, que formava part dels Castells de Frontera. En poc més de set quilòmetres per la mateixa C-244 arribem a Igualada, ciutat que ha estat i és un important centre industrial, dedicat fonamentalment a l’activitat tèxtil i a l’adob de les pells.

Objectes, eines i maquinària relacionats amb la pell i la indústria adobera formen a l’exposició del Museu de la Pell d’Igualada. També es pot aprendre el funcionament d’enginys hidràulics

L’adoberia té a Igualada una antiquíssima tradició que arrenca del segle XIV. La millor manera de conèixer aquesta història és la visita al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, situat al cor del barri industrial del Rec. El museu ocupa dos edificis emblemàtics. A Cal Boyer, una fàbrica cotonera de finals del segle XIX, hi ha tres sales que presenten, d’una banda, l’univers de la pell, una selecció d’objectes pertanyents a cultures properes i llunyanes que van des de l’època romana fins al segle XX; una altra que explica l’ofici d’adober i el llegat de la vocació adobera d’Igualada, i la tercera que ofereix una visió general de l’obtenció i de l’aprofitament de l’aigua a través d’una col·lecció d’estris i ginys hidràulics. A pocs metres d’aquí es pot visitar Cal Granotes, que transporta a l’època preindustrial, ja que aquesta antiga adoberia conserva intactes els seus elements més característics i, mitjançant una interessant posada en escena de l’ofici i les eines, explica el procés artesanal de l’adob utilitzat al segle XVIII.

Els camins del paper. 5 itineraris per descobrir el paisatge paperer del riu Anoia

El paper ha estat fins als nostres dies un dels principals motors de l’economia de la comarca de l’anoia. En tota la conca fluvial del riu Anoia s’han documentat més de 40 molins paperers. el museu molí paperer de capellades proposa cinc recorreguts que, partint de capellades, descobreixen el paisatge industrial format pel riu, les rieres, els recs, les rescloses i els molins paperers de la regió.

Teixits, carros i trens

La tradició industrial d’Igualada fa possible recórrer altres punts interessants a la capital de l’Anoia, com la Igualadina Cotonera, un dels edificis industrials més antics que es conserven a Catalunya, construït el 1842 com a centre manufacturer de fils i teixits de cotó; el Museu del Traginer, que explica l’evolució del transport emprant la tracció animal, amb una interessant col·lecció de carros i carruatges, i el Museu del Tren, que presenta trens en miniatures i maquetes ferroviàries de totes les èpoques i països.

El Museu del Traginer, a Igualada, és un espai peculiar, carregat d’història. Està dedicat al transport en carros i les eines i els oficis associats.

Posem ara rumb cap a l’Alta Anoia sortint d’Igualada per la carretera BV-1031, que travessa la serra de Rubió i ens permet fer una ullada de ben a prop al parc eòlic instal·lat l’any 2004 dalt d’aquesta serra. Visibles des de molts indrets de la Catalunya central, com que està a prop d’alguns dels 50 aerogeneradors del parc canvia la perspectiva, ja que aquestes immenses torres de 80 m d’alçària ho empetiteixen tot al seu voltant. El Parc Eòlic de Rubió, el més gran de Catalunya, té una potència instal·lada de 75 MW i pot abastir d’electricitat 50.000 famílies.

Continuem per la carretera BV-1031 fins als Prats de Rei, passant per la torre de la Manresana, l’element més rellevant que es conserva del castell de la Manresana, bastida al segle XI. Passem els Prats de Rei i arribem immediatament a Calaf, capital de la comarca natural de l’Alta Segarra. En els darrers anys aquesta població ha recuperat «Les botigues de Calaf», en convertir un grapat d’antics petits comerços de la plaça Gran, ara tancats, en un projecte museològic entranyable que exposa les botigues tal com eren abans d’abaixar la persiana.

El projecte, que torna la vitalitat a la plaça porxada, ha tirat endavant amb l’aportació dels antics propietaris i de tota la població, que han aconseguit reobrir un antic celler, la impremta, una escola de nens i una merceria, entre altres espais de l’època.


Fitxa pràctica

Museu Molí Paperer de Capellades
C. Pau Casals, 10. Tel. 938 012 850.
De dilluns a dijous, de 9 a 14 hores. Divendres, dissabte, diumenge i festius, de 10.30 a 14.30 h.
Juliol, agost i setembre, de 10.30 a 14.30 h. Entrada general: 6,25 €.

Parc Prehistòric de Capellades
Visita al jaciment arqueològic de l’Abric Romaní.
Ronda Capelló s/n. Tel. 938 012 850.
Diumenges d’11 a 14 h. Visites guiades, a les 11.15 i a les 12.45 h.
Entrada general: 4 €. Consulteu la visita combinada amb el Museu Molí Paperer.

Castell de Claramunt
La Pobla de Claramunt. Tel. 938 086 075/670 225 516.
Dimecres a diumenge, inclosos els festius: de l’1/05 al 30/9, de 10 a 13.30 h i de 16.00 a 18.30 h.
De l’1/10 al 30/4, de 9.30 a 13.30 h i de 15 a 16.30 h.
Entrada general: 3,5 €.

Museu del Traginer
C. dels Traginers, 5. Igualada. Tel. 938 048 852.
De dimarts a diumenge i festius de 9 a 17 h.
Entrada general: 4 €.

Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
C. Dr. Joan Mercader, 1. Tel. 938 046 752.
Dimarts i dimecres, de 10 a 14 h. Dijous i divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 18.30 h.
Sala d’exposicions fins a les 20 h.
Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h.
Entrada general: 3,80 €.

Igualadina Cotonera
C. Joan Abad, 1. Igualada. Visites: Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada. C. Garcia Fossas, 2 (plaça de la Creu).
Tel. 938 019 116.

Museu del Tren en Miniatura
C. Alemanya, 43. Nau 5, dreta. Igualada. Tel. 676 959 431.
De juny a setembre, de dimecres a dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.  Diumenges, de 10 a 14 h.
D’octubre a maig, divendres i dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Diumenges de 10 a 14 h.
Entrada general: 8 €.

Les botigues de Calaf
Pl. Gran de Calaf. Tel. 938 680 833.
Visites guiades de dimarts a dissabte, 10 i 12 h. De juny a setembre, diumenges, 10.30 i 12.30 h.
D’octubre a maig, el primer i tercer diumenge de mes, 11 h.
Entrada: 5 €.

Parc Eòlic de Rubió
Visites comentades: Gaia, Serveis Ambientals, S.L.
Tel. 938 300 542