A partir d’un invent casolà, Bentz va acabar muntant una empresa que és avui una multinacional d’èxit.
Text: Montse Armengol, historiadora
Com a mestressa de casa, Melitta Bentz cercava una solució a un problema domèstic molt empipador. Havia observat que les cafeteres de filtre —que a principis del segle XX bullien els grans de cafè picats al morter, sense arribar a moldre’ls—, solien deixar uns grumolls molt desagradables a la beguda, i també que els filtres que es feien servir, una bossa de lli, eren feixucs de netejar. Tot experimentant amb diverses possibilitats per resoldre totes dues coses, finalment Bentz va trobar la millor solució: va crear un filtre amb una vella olla de coure perforada i un full de paper assecant que va arrencar dels quaderns escolars del seu fill.
Amb aquest invent casolà va trobar que en resultava un cafè menys amarg i sense restes de pòsit. Corria l’any 1908, i l’alemanya Melitta Bentz havia creat el primer filtre de cafè del món, contribuint així a la popularització d’aquesta beguda a Europa.
Amb el suport del marit —perquè aleshores no era comú que una dona prengués iniciatives empresarials—, va posar en marxa una fàbrica per produir els seus filtres, que van tenir una gran acollida. I no només va aconseguir un gran èxit amb aquest producte, sinó que a la fàbrica, Bentz va seguir desenvolupant noves idees. Entre altres coses, també va inventar les bossetes d’un sol ús per a infusions tal com les coneixem avui.
Aquella empresa encara funciona, i no oblida el seu origen a mans d’aquella mestressa de casa inquieta: Melitta és el nom genèric amb què milions de persones d’arreu del món designen les cafeteres que utilitzen aquesta mena de filtre.