L’arquitecte de Valls Cèsar Martinell va concebre aquest projecte amb un doble objectiu: bellesa i funcionalitat

Text Eva Vicens, periodista
Foto Celler Cooperatiu Gandesa
Data: Juny de 2019

El 19 de febrer de 2019 ha fet 100 anys d’un projecte molt significatiu i emblemàtic per la capital de la Terra Alta: la catedral del vi per a alguns, el Sindicat per a d’altres, un edifici modernista ideat per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell que es va construir gràcies a la unió de 48 famílies del poble que van voler reivindicar la pagesia i la vitivinicultura local.

L’edifici es va aixecar en menys d’un any, les obres finalitzaven el gener del 1920, i la mateixa il·lusió dels pagesos o socis cooperativistes va fer que ja s’hi comencés a fer vi abans fins i tot de tenir les instal·lacions preparades. De fet, una de les característiques que defineixen el celler i el caràcter que té és que s’hi ha fet vi ininterrompudament des dels inicis, havent superat èpoques especialment complicades com els anys de la batalla de l’Ebre o la difícil postguerra.

El vi, en efecte, és un dels protagonistes imprescindibles d’aquesta història, tot i que quant a productes elaborats també mereixen una menció especial les olives i l’oli. Els plànols originals del projecte també van incloure—i així es va constuir—un molí d’oli que va funcionar durant molts anys al celler.

Amb els productes, l’arquitectura del celler és un altre dels eixos importants de la cooperativa. Martinell és especialment reconegut per haver construït una quarentena  d’edificis industrials i agraris destinats a produccions oleícoles i vinícoles d’arreu de Catalunya, uns projectes que va fer coincidint amb els primers anys de vida professional. Seguint les recomanacions d’un gran mestre, Antoni Gaudí, va optar per utilitzar arcs de maó per aixecar edificis de gran complexitat que s’havien concebut perquè fossin bells, però sobretot, el màxim de funcionals possible.

«Som arquitectura, som vi i som persones»

Vi i arquitectura, sí, però sense les persones aquest projecte no hauria estat mai possible. Des de les famílies d’aquell 1919 que van decidir tirar endavant la construcció del celler fins a les persones que es van arremangar per transportar els maons i col·laborar en la construcció de l’edifici o tots els socis i sòcies que han permès sumar anys i mantenir viu el llegat generació rere generació.

I aquests són els tres eixos sobre els quals s’ha concebut la celebració del centenari, per al qual s’han programat diverses activitats durant l’any. D’entrada, la visita al celler és obligada, i enguany amb més motiu perquè s’hi pot visitar l’exposició Cent anys de vi, històries de vida, organitzada especialment per a l’ocasió, o escoltar els testimonis de persones que han tingut relació amb aquest llegat i que s’expliquen a través d’un vídeo, punt de partida d’un documental que es presentarà al llarg del 2019.


Dades pràctiques

Celler Cooperatiu de Gandesa
Av. Catalunya, 28. Gandesa
Tel. 977 420 017
info@coopgandesa.com
Visites guiades de dilluns a diumenge, excepte dimarts: a les 10 i a les 12 h.
De dijous a dissabte, en horari d’hivern, també hi ha visita a les 16 h.
En dies festius, només es fan visites en horari de matí.
Preu: 6 .
Durada de la visita: 1 h i 30 minuts.
Cal reservar trucant al 608 316 881 o bé contactat per correu electrònic a enoturisme@coopgandesa.com
Facebook, Instagram i Twitter: @CoopGandesa
#CoopGandesa100Anys