L’empenta de l’empresa familiar manté el prestigi d’uns productes de llarga història

Text Redacció
Fotos Trias
Data: Novembre de 2020

L’any 1908, a Santa Coloma de Farners, Joaquim Trias i Vila va començar a fabricar galetes. Venia de família de flequers i havia anat a Sabadell i Barcelona per aprendre les novetats de l’ofici. En tornar, va treballar durant un temps de confiter amb el seu germà Francesc, però ben aviat va buscar un nou local, i va trobar una pastisseria que es traspassava al carrer del Centre. Allà va iniciar la fabricació de galetes. De ben segur que tenia present que la població d’aquest municipi de la Selva creixia gràcies al balneari; Trias era un emprenedor en tota regla que apostava fort per un producte nou, una llaminadura una llaminadura que sabia que seria del gust d’un públic adinerat.

Ja d’entrada, Trias va inventar quatre receptes, quatre fórmules diferents però totes amb un producte d’altíssima qualitat, l’ametlla. Ben aviat les galetes Trias, en les seves quatre varietats, van gaudir de molt bona acceptació. I encara avui tenim a l’abast aquelles quatre varietats de galetes originals: les Teules, els Neulets, els Pralinets i els Crocantins.

L’11 de juliol de 1910, l’emprenedor gironí va registrar la marca i poc després va començar a comercialitzar les galetes en caixes de llauna. No serà fins al 1922 que introduirà també les capses de cartró. L’any 1944 van registrar el logotip Trias inconfusible, amb els famosos avis somrients que mengen galetes, que es va encarregar a un pintor que no va poder signar l’obra pel fet de ser una còpia d’un quadre anglès; en l’original, on ara hi tenen la tan preuada capsa de galetes, els vellets duen a les mans un cofre ple de monedes.

Confiteria Trias

Santa Coloma de Farners, en una postal del 1908. A la dreta, la Confiteria Trias.

El 1946 l’empresa va continuar a mans del fill del fundador, Salvador Trias. Més endavant els seus nets Joaquim i Salvador van seguir el negoci. Actualment la tercera i quarta generació mantenen la tradició. La premissa és seguir la recepta original i tractar sempre amb productes de qualitat: ametlla, ous, nata fresca, sucre, xocolata pura amb 70% de cacau, coco, etc.

Els temps, però, canvien, i amb ells la tecnologia. El 1979 va entrar en funcionament la nova fàbrica de galetes Trias, que disposa de 4.000 m2 construïts; tot i créixer, la marca no deixarà mai Santa Coloma de Farners. Avui la maquinària de la fàbrica és d’última generació; en molts casos va ser necessària encarregar-la a enginyers, bé sigui per crear-la com per modificar màquines existents per tal que s’ajustessin a la producció específica de cada galeta. I els processos s’han anat adaptant a una producció creixent. Per descomptat, ja no parlem d’una producció artesanal, però la matèria primera continua sent de la màxima qualitat, i utilitzen només productes naturals, sense conservants ni colorants.

trias

La innovació tecnològica arriba a les fases de revisió i empaquetament. Un control de rajos X verifica que no hi ha cap impuresa, i un sistema d’atmosfera protectora permet que l’envàs suporti un any de caducitat. Gràcies a aquestes millores, actualment les galetes Trias es poden trobar als millors establiments d’arreu del món.

Maquinària a mida

Les galetes trias són molt diferents de la resta de galetes que trobem al mercat i no poden perdre la seva idiosincràsia. per això, en passar de la producció artesanal a la industrial, l’empresa va haver de crear tecnologia pròpia. per fabricar els neulets, per exemple, van haver de fer una inversió important per tenir una màquina que els farcís i els emboliqués.

trias

Del present al passat: el Museu Trias de les Galetes

L’actualitat de la fàbrica contrasta amb tot allò que mostra l’empresa al Museu Trias de les Galetes, un espai que fa les delícies dels més curiosos, que explica el món de la fleca —establiments on, a part de pa, abans es venien també pastissos, dolços, galetes, espècies, licors, etc.— i els processos que se seguien per fer les teules tradicionals. A més, coneixerem l’evolució dels envasos i de la publicitat de la marca Trias. Hi ha una recreació del despatx del fundador, amb mobiliari de finals del segle XIX, i una llibreta que conté més de 300 receptes pastisseres originals. I especialment nostàlgic és també el taulell d’aquella primera confiteria que Joaquim Trias regentava al carrer del Centre de Santa Coloma de Farners a principis del segle XX.

El museu ens mostra com es feien les galetes fa 100 anys: exposa amb detall la maquinària i els processos per elaborar cadascuna de les quatre receptes que va inventar Joaquim Trias. Això permet contrastar el procediment artesanal amb els processos actuals, perquè les instal·lacions industrials, que també es poden visitar parcialment, són annexes al museu.

El Museu Trias de les Galetes de Santa Coloma de Farners, creat com un homenatge a la història i a la tradició d’un producte i d’una indústria tradicional del nostre país, va rebre el premi Bonaplata com a reconeixement a la iniciativa de contribuir a la conservació del Patrimoni Industrial de Catalunya


Museu Trias de les Galetes
Ctra. de Sils, 36. 17430 Santa Coloma de Farners.
Visita gratuïta amb degustació i venda de galetes.
Obert de dilluns a divendres, de 9 a 13 i de 15 a 19 h.
També es poden concertar visites els caps de setmana.
Reserves per a grups i escoles, tel. 972 841 213.