Dues propostes del programa dels itineraris culturals del Consell d’Europa: la Ruta del Ferro als Pirineus, i la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, amb seus a nombrosos països

Text: Olivier Codina Vialette, coordinador de la Ruta del Ferro als Pirineus.
Imatge de portada: Farga Palau, a Ripoll. Teresa Llordés / Arxiu mNACTEC
Data: Juny de 2020

El Programa dels Itineraris Culturals (DG Demo- cracy) el va llançar el Consell d’Europa el 1987 amb la Declaració de Santiago de Compostel·la. Els itineraris culturals del Consell d’Europa són una invitació a viatjar i a descobrir el ric i divers patrimoni d’Europa unint persones i llocs en xarxes compartides d’història i patrimoni. Posen en pràctica els valors del Consell d’Europa: drets humans, diversitat cultural, diàleg intercultural i intercanvis mutus a través de les fronteres.

Més de trenta itineraris culturals del Consell d’Europa ofereixen una gran quantitat d’activitats d’oci i educació per a tots els ciutadans d’Europa, i són uns recursos clau per al turisme responsable i el desenvolupament sostenible. Abasten una àmplia gamma de temes i, actualment, dos itineraris en particular se centren en el patrimoni industrial.

El primer, certificat l’any 2003, és la Ruta del Ferro als Pirineus. Reuneix museus, centres d’interpretació, monuments i itineraris culturals per mostrar els diversos sistemes de producció i de transformació del ferro, com també l’ús i l’aprofitament d’aquest metall en aquests territoris del sud europeu. Fins al segle XIX, aquestes regions (Andorra, Catalunya, País Basc, Arieja i Aquitània) es mantingueren fidels a la reducció directa amb la qual s’obtenia el mineral de ferro en una sola operació sense passar per la fase de la colada. La gran varietat de respostes tecnològiques permet establir unes clares diferenciacions geogràfiques i cronològiques, però, en tots els casos, es mantingué l’estret lligam entre la indústria i l’ecosistema (boscos per al carbó i els rius per la força motora). Aquesta cultura industrial compartida evidencia la convergència d’interessos entre els programes patrimonials desenvolupats als Pirineus i fonamenta la xarxa de col·laboració transnacional amb l’objectiu de compartir les experiències i les competències en l’àmbit de la conservació i la difusió del patrimoni siderúrgic, de les mines i del paisatge del ferro.

La segona ruta, certificada l’any 2019, és la Ruta Eu- ropea del Patrimoni Industrial. Amb l’arribada de la Revolució Industrial, les noves tecnologies es van estendre ràpidament. Els fabricants van construir fàbriques, milers de treballadors van emigrar cap a les zones industrials urbanes emergents i, a tot Europa, els sindicats van lluitar pel progrés social. Les plantes d’industrialització visitables i els museus tecnològics moderns expliquen la història emocionant de la industrialització europea. Amb més de mil vuitcentes localitats, aquesta ruta convida els visitants a explorar les fites de la història industrial i dels llocs d’una memòria. Agrupa un total de catorze rutes temàtiques que posen de manifest el context europeu de la industrialització.

La certificació d’Itinerari Cultural del Consell d’Europa és una garantia d’excel·lència. Les xarxes implementen activitats innovadores i projectes en cinc camps d’acció prioritaris: la cooperació en investigació i desenvolupament; la millora de la memòria, la història i el patrimoni europeus; els intercanvis culturals i educatius per a joves europeus; la pràctica cultural i artística contemporània, i el turisme cultural i el desenvolupament cultural sostenible.

A través d’aquest programa, el Consell d’Europa ofereix un model per a la gestió cultural i turística transnacional que permet establir sinergies entre les autoritats nacionals, regionals i locals, a més d’un ampli ventall d’associacions i actors socioeconòmics.


Per saber-ne més

Iron Route in the Pyrenees

Council of Europe

European Route of Industrial Heritage