Un espai de memòria imprescindible per entendre la vida quotidiana dels segles XIX i XX. El museu està ubicat a l’antiga seu de l’empresa de transports i antic habitatge de la família Padrosa a Figueres, i es defineix com un espai de memòria per reviure i entendre el passat, un espai per a l’estudi de la tecnologia i dels canvis que van tenir lloc al nostre país i a Europa durant la Revolució Industrial.
Text Redacció Eix
Fotos Museu de la Tècnica de l’Empordà
Data: Novembre de 2018
Un diumenge com tants d’altres, Pere Padrosa Puignau va sortir de casa per anar a treballar a l’oficina de la seu de Transports Padrosa a Figueres. Tot passant per la plaça del Gra, es va trobar amb la fira d’antiguitats que cada primer diumenge de mes se celebrava a la ciutat. Després de passejar-s’hi una estona es va encapritxar d’una màquina d’escriure Erika de l’any 1910.
Pere Padrosa va passar tota la tarda del diumenge intentant deixar aquella màquina com nova. Tot aquell temps que va estar entretingut i capficat a desmuntar i tornar a muntar les peces d’aquella andròmina, Pere va descobrir una passió. Així va néixer la col·lecció que avui dona lloc al Museu de la Tècnica de l’Empordà, perquè des d’aquell dia, i sempre acompanyat de la seva esposa, Margarita Pierre Mallol, ha recorregut més de 3.500.000 quilòmetres a la recerca d’objectes relacionats amb la mecànica.
El museu està ubicat a l’antiga seu de l’empresa de transports i antic habitatge de la família Padrosa a Figueres, i es defineix com un espai de memòria per reviure i entendre el passat, un espai per a l’estudi de la tecnologia i dels canvis que van tenir lloc al nostre país i a Europa durant la Revolució Industrial.
Encaparrat a desmuntar i tornar a muntar aquella andròmina, Pere Padrosa va descobrir una passió
Ara bé, no fa pas tant de temps que les peces de la col·lecció Padrosa-Pierre eren d’ús comú i quotidià a les nostres llars. Per això, els visitants llueixen de sala en sala un somriure permanent, de complicitat amb el passat i del despertar de records entranyables. Per als petits i joves, el museu és ple de curiositats. Hi ha elements insòlits que fan dibuixar rialles al rostre, com un mesurador de caps o una balança que pesa ous.
Des d’objectes i ginys senzills fins a maquinàries complexes, tot plegat serveix per comprendre la història dels segles xix i xx. Rellotges, telèfons, estufes, ràdios, màquines de cosir, calculadores, motos Vespa i cotxes de la mítica marca Hispano Suiza i, per descomptat, màquines d’escriure de totes les èpoques, marques i països, des d’aquella primera i entranyable màquina Erika que un bon diumenge va obrir a Pere Padrosa tot un món apassionant i que ara posa a disposició del gaudi de tots.
De sala en sala, els visitants llueixen un somriure permanent de complicitat¡ amb el passat i del despertar de records entranyables
Activitats i exposicions
El Museu de la Tècnica de l’Empordà és molt actiu pel que fa a activitats, conferències i exposicions temporals. Pareu atenció a la visita familiar Els Pares de la Tècnica, que permet descobrir, de manera lúdica i atractiva, la història d’alguns dels objectes més representatius de la col·lecció. El recorregut repassa les primeres passes de la mecanització de la vida que va tenir lloc a banda i banda de l’Atlàntic durant els segles XIX I XX. L’activitat, d’una hora de durada i dirigida al públic familiar, es fa els caps de setmana i durant els períodes no lectius.
Museu de la Tècnica de l’Empordà
Fossos, 12. Figueres
Tel. 972 50 88 20
Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19h
Diumenges i festius, amb cita prèvia