Situada sobre un istme molt estret, la ciutat gallega de la Corunya ha estat històricament un port important, amb l’avantatge de les dues ribes de la petita Península. A més, hi trobarem un bon grapat de visites interessants de patrimoni tecnològic i industrial.
Text: Sergi Ramis, periodista
Data: Desembre de 2021
Sigui amb l’objectiu que sigui, una visita a la ciutat de la Corunya pràcticament comença sempre amb una passejada fins al punt més septentrional de la vila, on hi ha la torre d’Hèrcules. És una estructura de planta quadrada que s’alça 55 m per dominar l’oceà Atlàntic. És l’únic far de construcció romana que no només continua en funcionament, sinó que no ho ha deixat d’estar durant els darrers 2.000 anys. En coneixem l’arquitecte, que signa a la base de la torre: Gai Sevi Lupus.
El nom popular de torre d’Hèrcules li ve de la llegenda que va escriure el rei Alfons X al segle XIII, segons la qual l’heroi grec hauria estat en realitat el constructor del far. Al peu de la torre ara hi ha una estàtua del rei guerrer Breogán, fundador de la Corunya, un altre ésser mític de la història gallega, relacionat, en aquest cas, amb la tradició celta que tant de pes té en aquest país. I al costat, una immensa rosa dels vents dibuixada a terra, on hi ha els símbols de tots els territoris celtes. La torre d’Hèrcules va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 2009. Quan s’accedeix a l’interior es pot pujar al fanal romà original, però s’hi arriba per una estretíssima escala de caragol de només 50 cm d’amplada, la qual cosa restringeix la visita a persones que no tinguin una complexió gaire robusta. La visita general, a més, reclama un bon estat de forma, ja que cal pujar 234 esglaons per arribar a la sala on s’expliquen la història del far —que es remunta al segle i de la nostra era— i la important remodelació que va experimentar a finals del segle xviii per part d’Eustaquio Giannini, amb l’objectiu de convertir l’edifici en un consolat de mar. Ara s’hi exhibeix una mostra de la història de la senyalització marítima.
Un aquàrium a la fi del món
A tocar del far, salvant la Praia das Lapas, hi ha l’edifici de l’Aquarium Finisterrae, que fa referència al nom que els romans van donar a aquest extrem de la península Ibèrica (la fi de la Terra), atès que és l’indret on cada vespre el sol s’enfonsa a les aigües de l’oceà Atlàntic.
L’aquàrium corunyès és conegut popularment per La Casa dels Peixos. És un centre interactiu de divulgació sobre biologia marina i oceanografia. Consta de tres sales principals: Maremagnum, Humboldt i Nautilus. A la primera, que és la més gran, hi ha més de 600 espècies marines en diversos tancs. Una experiència que crida molt l’atenció és la Charca de las Caricias, on els visitants poden tocar animalons amb textures molt diverses, com ara estrelles o eriçons de mar. Els cinc grans aquaris representen sengles hàbitats de la mar gallega.
A la sala Humboldt s’hi fan les exposicions temporals, que poden tocar temes tan diversos com ara els peixos del Carib, les espècies que generen perles de manera natural o els fàrmacs que es poden extreure del mar.
La sala Nautilus crida molt l’atenció perquè està decorada recreant el gabinet del capità Nemo de 20.000 llegües de viatge submarí, la novel·la de Jules Verne en què el mític Nautilus toca terra a la costa gallega. El tanc que l’envolta té com a inquilí un tauró toro molt estimat pels corunyesos, que es diu Gastón. A la piscina exterior de l’aquàrium hi viuen cinc exemplars de foca comuna.
Davant l’Ensenada del Orzán, a ponent de la platja de Riazor, s’alça l’edifici del Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (MUNCYT), amb l’objectiu de conservar i acostar al públic el patrimoni històric, científic i tecnològic mitjançant una xarxa estesa per tot l’Estat espanyol. La seu gallega té sis sales, més una d’addicional dedicada a exposicions itinerants. L’amplitud de l’edifici permet exhibir peces de gran volum, com ara maquinària industrial o vehicles de transport. D’aquí que hi puguem trobar el morro i el tren d’aterratge del Boeing-747 Lope de Vega, que va traslladar el quadre de Pablo Picasso Guernica a Madrid. També el motor d’un avió a reacció o un locomòbil dels que es feien servir per obrir carreteres o fer altres feines feixugues a principis del passat segle. I també ensopeguem amb el primer accelerador de partícules que la Junta d’Energia Nuclear va fer l’any 1957. Sense oblidar la tecnologia històrica, com ara rellotges sumptuosos, però també una bona col·lecció d’eines manuals ben prosaiques. Precisament hi ha zones on els visitants poden participar, a la seva manera, desmuntant algunes màquines (que, sortosament, després no cal que tornin a muntar). En aquesta mateixa sala hi ha dos robots, el Pepexán i la Marilú, força xerraires sobre la història de la tecnologia.
Els inventors espanyols al llarg de la història tenen el seu propi espai en un mur on apareixen els més destacats. Se n’hi podran reconèixer alguns de força cèlebres, tot i que hi ha lloc també per a d’altres de menys coneguts, com ara Mónico Sánchez, científic manxec pioner de la radiologia que va inventar una màquina portàtil de raigs-X molt útil a principis del segle XX.
Qui no tingui gaire experiència a veure com és la cabina de comandament d’un avió comercial, podrà accedir a l’esmentat Boeing que va transportar el Guernica i comprovar com n’és d’enxubat l’espai de què disposa un pilot de línia aèria.
Panoràmiques des de San Pedro
Si volem tenir una visió panoràmica dels quatre indrets ja visitats, el millor és dirigir-se a la base de l’original ascensor de San Pedro. Veurem les vies d’un funicular de cremallera doble que pugen directa- ment cap a la muntanya del mateix nom. Però la cabina no té l’aspecte tradicional, sinó que és una esfera de vidre, d’aspecte molt futurista.
Recorre només 100 metres, però tant durant el viatge com al punt de destinació s’obtenen panoràmiques sensacionals del sector occidental de la Corunya. El moviment d’elevació i descens és per tracció directa, mitjançant quatre rodes dentades accionades per motors hidràulics. Un cop hem arribat a dalt, ens espera el mirador de San Pedro, una zona convertida en parc amb les millors vistes de la ciutat.
Ens queda per veure el sector oriental de l’istme de la Corunya, amb el port, un dels més actius des del punt de vista comercial de la costa gallega. Durant l’estiu del 2021 es va assajar amb unes visites guiades per part de l’Autoritat Portuària que van tenir molt bona acollida, per la qual cosa segurament es repetiran en anys vinents. Tanmateix, molta gent continua associant el port de la Corunya a catàstrofes ecològiques: l’enfonsament del petrolier Urquiola l’any 1976, el de l’Aegean Sea el 1992, o l’arribada del galipot del Prestige al 2002. Però, lògicament, el port té una història que sobrepassa aquests fets puntuals. Es distingeix clarament la part nova de l’antiga, per bé que totes dues dibuixen una línia de continuïtat de sud a nord. A les avingudes Linares i Cantón Pequeño, que el recorren, hi apareixen com un mur les galeries de fusta i vidre i quadrícula blanca d’habitatges i oficines, que són una de les imatges més conegudes de la ciutat, una façana contínua, brillant i uniforme, que reflecteix la llum intensa de la ciutat.
Situat en un antic palauet de planta octogonal que podria prendre’s per una construcció otomana, hi ha la Casa de las Ciencias, al parc de Santa Margarita. Mentre duri la situació excepcional de la Covid-19, i per les característiques de la institució —que fomenta la interacció dels visitants—, només es pot accedir al Planetari, la clàssica cúpula on es fan projeccions per ampliar els coneixements sobre l’univers en el camp de l’astronomia. A les altres instal·lacions hi trobem un pèndol de Foucault, a la planta baixa. Precisament, l’escriptor Umberto Eco, autor d’un llibre del mateix nom, va qualificar el museu com el més formidable del món.
El lema és «Prohibit no tocar», de manera que s’espera del visitant que es presti a experimentar amb diferents assaigs, com ara els dedicats a l’entorn físic de la primera planta. També hi ha espai, però, per a la simple contemplació, com ara la xocant incubadora de pollets de gallina on es pot, amb una mica de sort, assistir al naixement d’alguna de les aus en viu.
l’exterior, just al davant de l’edifici del museu, hi ha plantada des de l’any 2005 una pomera de Kent, un clon de la que hi havia a la casa d’Isaac Newton, físic i matemàtic pare de la llei de gravitació universal. Si tanta activitat tècnica i històrica fan venir una mica de set, el millor serà tancar la visita a la Corunya a l’únic museu apartat de la línia del nucli antic. És MEGA, l’espai museístic de la marca de cerveses Estrella Galicia. Organitza diferents tipus de visita per conèixer els fonaments de la creació d’aquesta beguda. Són experiències guiades on es fa un curset sobre com servir-la des de l’aixeta del tanc, maridar-la amb altres aliments o fins i tot fer tallers de tast. És un museu destinat bàsicament a donar publicitat als productes de la marca, però amb unes dosis de didàctica gens menyspreables.
Fitxa pràctica
1/ Torre d’Hèrcules
Oberta d’octubre a maig, de dilluns a diumenge, de 10 a 18 h; de juny a setembre, de 10 a 21 h.
Preu general, 3 € (els dilluns és gratuït).
Si es vol una visita guiada, cal reservar-la a torredehercules.reservas@coruna.es.
2/ Aquarium Finisterrae
Paseo Marítimo Alcalde Francisco Vázquez, 34, 15002 La Coruña.
Tel. 981 189 842
Mentre duri la pandèmia de la Covid-19, és imprescindible reservar amb almenys tres dies d’antelació sobre la data prevista de visita.
Entrada general, 10 €
3/ Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (MUNCYT)
Pl. Museo Nacional de Ciencia, 1, 15011 La Coruña.
Tel. 689 578 727
Obert de dimarts a divendres, de 10 a 17 h; dissabtes, d’11 a 19 h, diumenges i festius, d’11 a 15 h.
Entrada gratuïta
4/ Ascensor Monte San Pedro
Parque San Pedro, 15011 La Coruña.
Del 15 de juny al 15 de setembre, obert de dimarts a diumenge, d’11.30 a 21 h.
La resta de l’any, d’11.30 a 19.30 h.
Entrada general, 3 € per trajecte
5/ Puerto de A Coruña
Confirmeu que les visites guiades es repetiran al 2022 al web
6/ Casa de las Ciencias
Parque de Santa Margarita, s/n, 15005 La Coruña.
Tel. 981 189 844
Mentre duri la pandèmia de la Covid-19, és imprescindible reservar amb almenys tres dies d’antelació sobre la data prevista de visita (i només se’n pot visitar el planetari).
Entrada general, 2 €
7/ MEGA
C. José María Rivera Corral, 6, 15008 La Coruña.
Tel. 981 931 906
Obert de dimarts a diumenge, de 10.30 a 20 h.
Entrada, entre 15 i 35 € en funció del tipus de visita triat.
Consulteu les opcions a www.mundodestrellagalicia.es
Informació turística
La targeta Coruña Card de 24 (11 €), 48 (13 €) o 72 h (15 €) de durada ofereix bons descomptes per a diverses atraccions i museus, entre els quals hi ha els que esmentem en aquest reportatge.