Aquest espai fascinant és un testimoni de l’enginy humà per tal de garantir l’aigua de la ciutadania

El Dipòsit del Pla de l’Aigua va ser construït a finals del segle XVIII amb l’objectiu d’abastir d’aigua potable la ciutat de Lleida, per combatre les greus epidèmies que en aquella època causaven les males condicions de salubritat de l’aigua. Va significar el primer sistema modern de distribució d’aigua: garantia prou reserves, la potabilitat de l’aigua i la seva distribució per tota la ciutat de l’època.

Text i fotos Museu de l’Aigua de Lleida
Data: Maig de 2016

Les obres del dipòsit es van iniciar el 1784 i van finalitzar el 1792. La instal·lació era la peça central del sistema establert en aquell temps: de grans dimensions i planta quadrada, tenia capacitat per a nou milions de litres d’aigua. Va ser construït completament amb pedra i cobert amb sis voltes de canó sostingudes per 25 pilars. A la plaça exterior que cobreix el dipòsit, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, es pot veure la font que feia la funció de respirador gràcies a les obertures que presenta a la part superior.

LES FONTS MONUMENTALS DE LLEIDA

L’aigua que omplia aquest gran dipòsit provenia del canal de regadiu en actiu més antic de Catalunya, el de Pinyana (encara podem veure a l’interior de la instal·lació la boquera per on entrava l’aigua, vegeu fotografia de la pàg. 56), i es repartia per la ciutat mitjançant una mina que arribava a les sis fonts monumentals construïdes a cavall dels segles XVIII i XIX: les de l’Ensenyança, de la Catedral, de l’Hospital, del Roser, de Sant Francesc i de les Sirenes (a la plaça de Sant Joan). Algunes d’aquestes fonts, modificades i canviades de lloc, encara es poden contemplar al centre històric de Lleida.

La mina inicial va ser aprofitada 100 anys més tard per a la distribució de l’aigua a domicili. Amb el temps, l’augment del consum va fer necessari construir nous dipòsits, a l’indret conegut com les Basses d’Alpicat, cosa que va relegar el Dipòsit del Pla de l’Aigua a un paper secundari. Finalment la instal·lació fou tancada al servei i oberta com a espai d’interès del Museu de l’Aigua. Constitueix avui un espai magnífic i sorprenent, desconegut per a molts i que podem gaudir en tota la seva esplendor.

Dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida
Carrer de Múrcia, 10. 25002 Lleida
Contacte: Museu de l’Aigua de Lleida
Tel. 973 211 992 • museuaigua@paeria.cat
Obert dissabtes i diumenges, de 12 a 14 h. Entrada lliure.
Visites concertades per a grups escolars i adults