Neix el 1902 amb les primeres anàlisis del laboratori i descriu la història de l’aigua envasada des del segle XVIII. Col·lecció d’envasos per al líquid incolor, inodor i insípid més important i extensa del món
Text i fotos Redacció
Data: Desembre de 2017
Les dades espanten qualsevol: més de 7.000 envasos, més de 140 països (és a dir, gairebé tots). No és gens agosarat ni exagerat —és transparent— presentar la col·lecció d’ampolles d’aigua Oliver Rodés com “la història de l’aigua envasada”, tal com fa el prestigiós laboratori el nom del qual llegim a l’etiqueta de qualsevol botella d’aigua mineral. Som, sens dubte, davant de la col·lecció d’envasos per al líquid incolor, inodor i insípid més important i extensa del món, i, per tant, la que millor permet recórrer la peculiar història de l’aigua embotellada; especialment, l’evolució dels dissenys dels envasos i de les etiquetes. Agafem aire i ens submergim en la història de l’aigua embotellada.
Receptacles d’un segle d’història
Així explica el laboratori l’origen del seu fons: “Aquesta col·lecció té els seus orígens en les primeres anàlisis fetes pel doctor Oliver Rodés a partir del 1902”. El primer doctor Oliver Rodés comença a analitzar aigües mineromedicinals al laboratori de la seva farmàcia del carrer de Roger de Llúria de Barcelona, i a acumular recipients. “D’algunes d’aquestes aigües”, explica la firma, “se’n van conservar les ampolles plenes, tancades i amb l’etiqueta original”. Amb la segona generació, la tasca no s’atura: el doctor Benet Oliver Suñé manté la pràctica de conservar les ampolles de les anàlisis realitzades.
No és gens agosarat ni exagerat presentar la col·lecció d’ampolles d’aigua Oliver Rodés com “la història de l’aigua envasada”
I, amb la tercera generació, l’esforç s’intensifica: “Els anys cinquanta”, explica la marca, “Benet Oliver-Rodés Clapés, amb motiu de viatges a congressos i reunions professionals, comença de manera sistemàtica la recopilació d’aigües envasades amb l’objectiu de crear una gran col·lecció que continua creixent gràcies a aportacions contínues”. Cerca i aplega ampolles i altres envasos d’aigua tant a l’Estat espanyol com a l’estranger “amb la finalitat de construir una autèntica col·lecció”, subratlla la casa. Amb el tombant de segle i de mil·lenni, el laboratori es trasllada del carrer del Consell de Cent de Barcelona a la ubicació actual al Prat de Llobregat, on instal·la la col·lecció, que hi ocupa 150 metres quadrats.
Un museu insòlit que es veu i es beu
La col·lecció és un viatge per la història de l’envasament d’aigua. Hi ha ampolles d’aigua mineral natural, mineromedicinal, de deu i potable preparada. Estan classificades per països, marques i formats, i hi ha envasos de tota mena de materials: tant de vidre com de plàstic; aquests, fets amb tota mena de polímers: poli(clorur de vinil) [PVC], polietilè, poli(tereftalat d’etilè) [PET], policarbonat… També hi ha brics i envasos d’altres materials: fang, vidre, llauna, etc. De cada marca, se n’exposen diferents capacitats, amb gas o sense, antigues i actuals. Cada ampolla hi està registrada amb cura. “La col·lecció segueix l’evolució de la política mundial: tinc ampolles d’una mateixa marca etiquetades primer a Iugoslàvia i ara a Croàcia o a Bòsnia i Hercegovina”, explicava Benet Oliver-Rodés, traspassat el gener als 87 anys. També hi ha una aigua soviètica, Borjomi, que, de sobte, esdevé georgiana.
La col·lecció és el millor exemple de la nostra passió per l’aigua”, afirma la companyia, i convida tothom a visitar-la
Dels set milers de peces, en destaquen les ampolles de més de dos segles i mig, fetes de fang, que procedeixen de balnearis alemanys, i, també, els exemplars únics per les seves característiques especials o pel seu disseny; aquests últims, creats per encàrrec de marques destacades. Totes aquestes joies ocupen la primera vitrina de la mostra; la resta d’unitats s’hi organitzen per nacionalitat. Oliver Rodés va cedir 500 ampolles de la seva col·lecció a l’estand de la Generalitat a l’Exposició Internacional de Saragossa 2008.
Una sola col·lecció, sis itineraris possibles
Tanta quantitat i qualitat permet “crear diferents itineraris de lectura i discurs”, segons el laboratori. Són el “clàssic”, amb una colla d’objectes d’un mateix tipus classificats; el microquímic, amb els tipus d’aigua embotellada en funció de la composició; l’històric, amb l’evolució de les aigües mineromedicinals; l’industrial, amb l’evolució del producte, del procés de fabricació de l’envàs i dels seus materials, taps i etiquetes; el geogràfic, amb l’aparició i desaparició de països (Iugoslàvia) i l’afinitat d’altres (l’URSS i Cuba, per exemple), i, finalment, l’itinerari del màrqueting, amb aigües prèmium, tipus d’envasos i dissenys, i aigües que s’apropen al concepte de perfum, com la italiana Acqua della Madonna. “La col·lecció és el millor exemple de la nostra passió per l’aigua”, afirma la companyia, i convida tothom a visitar-la de franc (preferentment, en grups de fins a 15 persones), amb cita prèvia, que es pot demanar trucant al 934 785 678 o bé enviant un missatge a laboratorio@oliver-rodes.com. Més clar, l’aigua.
115 anys , quatre generacions
El segle llarg d’història del laboratori barceloní comença el 2 de maig del 1902, pocs dies abans de l’inici del regnat d’Alfons XIII per la seva majoria d’edat. Benet Oliver Rodés, doctor en farmàcia , el funda i hi enceta un registre d’anàlisis, amb numeració independent del receptari de la farmàcia. El 1928, entra a l’empresa el fill del fundador , Benet Oliver Suñé, que hi introdueix la microbiologia clínica, alimentària i industrial, alhora que fa una tasca formativa a la Facultat de Farmàcia i a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).
El 1974, després d’anys d’experiència al Laboratori de la Compan yia d’Aigües de Barcelona , el net del fundador , Benet Oliver-Rodés Clapés, centra l’activitat d’Oliver Rodés en l’anàlisi d’aigua, la microbiologia alimentària i l’assessorament professional , tècnic i legal de tota mena d’aigües. El 2002, es commemora el centenari del laboratori , orgull ós del “segle de treball ininterromput ”. És també l’any en què Jordi Oliver-Rodés, quarta generació, assumeix la direcció del laboratori i n’impulsa la modernització i l’activitat de recerca centrada en l’estudi de les possibles migracions de materials en contacte amb els aliments . Sistematitza la formaci ó en higiene alimentària i, segons el laboratori, “al costat d’un equip expert i altament qualificat , consolida un projecte de futur”.
Fitxa pràctica
Col·lecció Oliver Rodés. Moreres, 21 (polígon Estruc),
08820 El Prat de Llobregat (Baix Llobregat).
934 785 678.
laboratorio@oliver-rodes.com