La clàssica ratafia és el producte estrella d’aquesta empresa pallaresa que s’ha dedicat a recuperar receptes antigues i a experimentar amb la destil·lació de plantes, nous i fruites.
Data: Maig de 2025
Text: César Barba, periodista | Fotos: Licors Portet
Era l’any 1883 quan tres germans de Conques (Isona), els Ribera, casats amb tres germanes de la Pobla de Segur, les noies Borrell, van obrir un local de venda de licors al carrer de Vall de la Pobla, on més tard van traslladar la fàbrica de licors amb la raó social Borrell y Ribera. Foren anys de molta activitat en la venda de licors a doll per les muntanyes dels Pallars, la Ribagorça i la Vall d’Aran. Anys després de finalitzar la Segona Guerra Mundial, cap al 1949, va començar a treballar a la fàbrica un noi jove, fill de Salàs de Pallars, Joan Portet i Mir. Per aquella època s’hi elaboraven dos tipus de rom, quatre de conyac i tres d’anís, a més de ratafia i les populars cremes de menta, d’ou, de cacau, de cafè, de taronja, també ginebra i l’enyorat estomacal.
Primer com a treballador, després com a associat i finalment com a propietari, Joan Portet va tirar endavant la fàbrica amb el suport incondicional de la seva esposa, Pilar Boixareu, de casa Martí de la Pobla, una nissaga de raiers i tractants de fusta. Va ser llavors que va crear una ratafia que van batejar amb la marca «dels Raiers» en homenatge al seu sogre, Àngel de Martí. Amb el temps, la Ratafia dels Raiers es va convertir en el licor de referència de cal Portet, elaborat amb la maceració de nous tendres i de nou moscada, i la destil·lació de 21 plantes aromàtiques, arrels i espècies, amb una graduació alcohòlica de 29 % vol i 275 g de sucre per litre, segons la fórmula creada per «l’avi Joan», ja fa més de 70 anys.

Exposició d’elements antics a la botiga de Licors Portet, la Pobla de Segur.
Avui són l’Àngel i en Carlos, fills de la Pilar i d’en Joan, els que continuen el negoci familiar, i no dubten a revelar els secrets dels seus elixirs. «Quan l’avi Joan va entrar a treballar es va trobar uns alambins de destil·lació per aromatitzar alcohols, i va idear un sistema d’elaboració de ratafies i de licors mixt, de maceracions en fred i destil·lacions en calent». Les plantes i fruites es maceren o es destil·len, i, quan tenen tots aquests concentrats i extractes, elaboren els licors barrejant-los amb alcohols, aigua i sucres, cosa que obre un món infinit de combinacions i de possibilitats. Així, l’aromatització d’alcohols per destil·lació de plantes s’ha convertit en un dels fets distintius del sistema de producció de cal Portet, que fa que moltes de les seves ratafies siguin fines i suaus, però amb una intensitat molt persistent en el temps.
La recepta genuïna
Un altre dels productes de la marca que crida l’atenció és la Ratafia de l’Ermità, elaborada a partir d’una recepta de finals del segle xviii, localitzada als arxius dels Caputxins per fra Valentí Serra de Manresa, un estudiós i gran coneixedor de les plantes medicinals, herbes i espècies, i les seves aplicacions remeieres i culinàries. Està feta per la maceració en aiguardent de vi de les 17 plantes aromàtiques i fruites que componen la recepta original, i amb una graduació de 26 % vol d’alcohol és, possiblement, la recepta de ratafia catalana més antiga trobada fins ara.

Licors Portet conserva els primers alambins amb què van iniciar les destil·lacions
Cal Portet continua la tradició d’aquests licors, fets durant segles a les cases de pagès del Pirineu seguint antigues receptes que es transmetien de generació en generació. Però també els agrada introduir innovacions en les receptes tradicionals de licors i ratafies. Són de la idea que amb l’experiència i la tradició avui dia no n’hi ha prou, si no la combines amb la voluntat d’innovar i fins i tot amb un punt d’atreviment. És així com d’aquesta factoria han sortit les ratafies de codony, de nous amb pomes o la guardonada Ratafia Terrània, elaborada a base d’un macerat de nous verdes i destil·lats en alambí de llenya al bany maria de pell de taronja, plantes aromàtiques i espècies. Fruit d’un gran nombre de proves i tastos, incorpora holandes i aiguardents de vi envellits que aporten un particular buquet que enriqueix el producte, afinant-lo fins i tot, amb el pas del temps.
Un recull d’espirituosos
A més de l’extensa gamma de ratafies, tota una sèrie de licors complementen el recull d’espirituosos de cal Portet, com el Licor de Cassís Dera Val, elaborat seguint antigues receptes occitanes, o l’aiguardent amb aroma de ceps Flor de Nhèu. Encara que són les perles de ratafia les que millor revelen aquest tarannà innovador i d’avantguarda. Aquestes petites boletes, que es trenquen en mastegar-les, estan elaborades amb una tècnica que embolcalla la ratafia amb algues brunes que crea una pel·lícula termoresistent que fa possible fer-les servir tant en postres com en plats cuinats.
Licors Portet acumulen més de 50 premis internacionals, entre els quals destaca la Medalla d’Or al concurs mundial a Brussel·les per la Ratafia dels Raiers, 125 aniversari, o les tres medalles guanyades als USA Spirits Ratings, el concurs de licors més important dels Estats Units: dues de plata per a les ratafies Reserva 21 Llunes i la Reserva 33 Llunes, i una de bronze per a la Ratafia dels Raiers.
Els prestatges de botiga de la Pobla de Segur, plens de ratafies i licors especials, són la viva imatge d’un paisatge, el del Pallars, i d’una manera de fer, la d’una fàbrica familiar on s’elaboren artesanalment tot un seguit de licors tradicionals que es van donar a conèixer al món des d’una petita vall pirinenca. Una sorprenent combinació de treball artesanal, tradició i innovació, aplegada en ampolles que endolceixen els àpats familiars i allarguen les sobretaules entre amics.

