[Editorial Eix 17]

 

Data: Maig de 2024

Ara fa 40 anys, coincidint amb la recuperació de les institucions i les competències nacionals, es va crear el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. No era una idea nova. Va ser el fruit de la coincidència, d’una banda, de la voluntat d’explicar que Catalunya ha estat sempre un país innovador, modern i de progrés, i de l’altra, de la necessitat de salvaguarda d’un dels edificis industrials més singulars del país.

Des de la inauguració l’any 1984 i fins al 1996, es va viure una primera fase de creació del museu, que va incloure la restauració de l’edifici, l’organització de les col·leccions i la formalització de la singular estructura museística del seu Sistema Territorial. Tot seguit, fins al 2013, es dona una segona etapa de consolidació del MNACTEC, amb la progressiva inauguració dels espais expositius permanents i el seu reconeixement internacional.

A partir de l’any 2013, amb la incorporació administrativa del MNACTEC a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i la pèrdua de l’autonomia administrativa, s’entra en una tercera fase de posicionament i reivindicació institucional; de reorganització del Sistema Territorial; de creixement de visitants; d’incidència social, econòmica i comunicativa, així com d’ampliació dels espais i de l’oferta d’activitats. És també l’etapa en què es comença l’adequació de la institució a les noves necessitats: noves pràctiques museològiques, nous models de comunicació i difusió, i nous sistemes de coneixement i de recerca. El museu esdevé, de facto, el servei del patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya.

Enguany, commemorant aquestes quatre dècades difonent el coneixement, el patrimoni i la cultura tècnica, industrial i científica del país, i recordant tota la feina feta per tantes persones, encetem una quarta fase de renovació. Cal fer un punt i apart i impulsar una actualització completa del relat, de l’organització i dels objectius preferents del museu, i incorporar-hi els valors d’una nova societat dinàmica, progressista, sostenible i inclusiva. Des d’ara el MNACTEC ha de continuar cercant noves vies de difusió del coneixement que vagin més enllà de les formes més tradicionals, en la línia dels projectes innovadors i participatius que ja s’han engegat, com el MNACTEC Bus, Canal MNACTEC o Museu al carrer.

És el moment de recordar els orígens, i mantenir el coneixement i la singularitat del model museològic, però fer un pas decidit cap a aquesta proposta de renovació, en tots els àmbits i aspectes. Amb una estructura de personal rejovenida, ben dotada i reconeguda, i amb noves visions. I, per descomptat, amb nous lideratges i noves energies que permetin donar una resposta innovadora i singular als nous reptes de passat, però molt especialment amb la il·lusió i l’entusiasme de poder donar resposta, també, als nous reptes de present i de futur.

 

Jaume Perarnau
Director del MNACTEC